ACER PALMATUM - en bliver til to

Her en af de projekter jeg skal i gang med en kommende vækstsæson -2012.
Efteråret 2011 erhvervede jeg mig indeværende Ahorn. En Japansk Ahorn - Acer palmatum. Japansk import. Træet er strengt opret, 85 cm højt og med en stammediameter på ca. 7 cm 10 cm over jordoverfalden.

Problemer: Træet har en dårlig taper (stammetykkelsen fra rod til top). Stammen på den øverste 1/3 er næste lige så tyk som på den nederste 1/3, hvilket virker unaturlig og uharmonisk. Stammen skal være tykkest nederst mod jorden og så langsomt snævre sig ind op mod toppen, helt ud til sidegrenene og videre ud til de tynde grenspidset.

Kvaliteter: Træet har et stort potentiale, ikke som et træ, men som to eller flere. Træets overfladerødder /Nebari har potentiale til noget stort og siddegrenene på den nederste halvdel fremstår med aldrende potentiale og fine forgreninger.

Aktion: For at kunne udnytte træets kvaliteter og eliminerer ’dets problemer’ skal træet deles i to. Det gøres ved, et givet sted på stemmen, at udføre en ’kinesisk aflægning’. Det vil sige det, at der frembringes nye rødder til den øverste halvdel af træet. Principielt kunne man bare fjerne den øverste halvdel, men den har også potentiale til, med tiden, at kunne udvikle sig til en Bonsai af høj kvalitet.

Kinesisk aflægning: Barken fjernes et strategisk korrekt sted på stammen i en udstrækning der svare til minimum stammetykkelsen af stammediameteren. Man skal skære helt ind til vedet og gerne noget længere ind. På den øverste snitflade smøres med ’roddanner/ hormon’. Herefter placeres en stor håndfuld mos rundt omkring ’såret’, hvorefter der heromkring monteres en ’plastpose’ der fastgøres både øverst og nederst, eventuelt med et stykke tråd der strammes omkring posen og stammen. Dette så der ikke strammere end at overskydende vand kan sive ud nederst og nyt vand kan tilføres øverst. I løbet af 3-5 uger vil små rødder begynde at skyde fra den øverste snitflade og langsomt fylde posen med rødder. Herefter kan/træet skæres af og plantes i en potte med god veldrænet jord. Så har jeg to træer at arbejde med.

Herefter rettes fokus på, for den øverste dels vedkommende på at få etableret et godt rodnet og for den nederste del at få etableret en ny top. Det vil tage et sted mellem 5 og 10 år at fuldføre projektet, men så har det formenligt også været besværet vær og du vil have to Bonsai der kan gøre sig på de bedste udstillinger – men ……………det må tiden vise.

Fortsættelse følger når træet deles en gang i jule næste år, hvis alt går vel………………

Nedenstående foto et taget efteråret 2011.

Grundlag købt sommeren 2011Kinesisk aflægning - skitse der viser hvor og hvordan

Træ 1 - foto og skitse


Træ 2 - foto og skitse