BONSAI BALI - 2010

Sommeren 2010 besøgte jeg Indonesien - 4 ugers rejse på Bali og Lombok.

Her, af nogle gange, en lille rapport fra mit besøg på ’Bonsai Cafe’ og hos den lokale bonsaimester ’I Wayan Jelantik Yana’.

Jeg besøgte stedet flere gange, både først og sidst på turen, og havde nogle spændende samtaler med mesteren selv, både om bonsai på Bali, i Danmark og rundt omkring i resten af verden.

Meget er anderledes under de varme himmelstrøg og det at arbejde med tropiske bonsai. Det faktum at deres vækstsæson er meget længere end her, er selvfølgeligt en af de væsentligste forudsætninger, men der er også andre forhold der gør sig gældende.

Mr. Wayan havde et hav af medhjælpere til at hjælpe til med, renholdelse, vanding, ompotte, klippe mv. Den sidste dag jeg var der, var han ved at forberede træer til en udstilling. Til klargøring af træerne var der flere medhjælpere i gang. I det hele taget er der folk til at hjælpe overalt………….

Det er nogle andre betingelser end der er her på ’residens’. Her er der ikke meget tid tilbage når alt det daglige arbejde skal passe. Det kan godt være vi har råd til at købe en dyr skål og tage på ferie til Bali, men det kan vores bonsai ikke leve af. I det hele taget er begrebet tid fuldstændig anderledes og nok den væsentligste årsag til at emigrere.

Nok om det, det var et fantastisk tur og et fantastisk sted, med et hav af fine bonsai af meget høj kvalitet. Ikke så stor forskel i arter, men med et bredt udsnit af stilformer, størrelser mv.

På trods af de store kulturelle forskelligheder, viste snakken om bonsai at være global – ’bonsaisproget’ er det samme i hele verden og når samtalen faldt på emner som stilformer, jordblandinger, formning, pasning og beskæring, udstilling m.m. kunne samtalen, for så vidt angår bonsai, lige så god have vært ført med en Italiener.

Det var en fantastisk oplevelse …………………