HOKI-ZUKURI – broom style eller kosteform I

En vanskelig og speciel stilform med ’form som et træ’. Det er på mange måder sådan vi kender det - et klassisk træ der gror et sted, hvor der er plads til at kronen frit kan udvikle sig. Ikke så meget som vi ser træerne i skoven, men mere solitært i byrum, parker og i det åbne landskab.

Det er vanskeligt at finde egnede grundlag, så det kræver ofte tid og ’hård arbejde’, at opnå et godt resultat.

Stammen er i reglen ikke gennemgående, men deler sig i en mængde lige store grene. Grene som igen forgrener sig til mindre kviste og videre ud til de yderste skudspidser. Det er i høj grad den raffinerede grenopbygning, der gør stilformen til noget særligt.

Hvordan ?
Vælg et løvtræ, Elm eller Zelkova, med en passende stammetykkelse og nogle gode overflade rødder.
















1. Sav et V- formet snit ned i stammen ca. 3 x stammetykkelsen over overkant rødder. Det gøres i det tidlige forår inden safterne begynder at stiger.
2. For at undgå fortykkelser omkring skudsætning fra snitfladen bindes der bast eller lignende omkring stammen. Dette for at tvinge tilvæksten til at ske ind mod centrum af stammen.
3. Under normale omstændigheder vil der fra snitfladen, mellem bark og ved, vælte frem med nye skud. Den første vækstsæson skal skuddene bare have lov til at gro – der kan ske en tilvækst på mere end 50 centimeter. Vend træet løbende således at det ikke altid er den samme side af træet der vender mod syd, hvorfra solen giver mest varme og lys.
4. Vinteren/det tidlige forår året efter skæres skuddene tilbage til 3-10 cm. Denne teknik fortsættes år efter år indtil grenene har den rigtigt tykkelse og området hvorfra skudsætningen sket er groet sammen eller fortykket så meget at træet fremstår harmonisk.


















Ulmus glabra - storbladet elm, mere end 15 år som Bonsai. Skål Brian Albrigth. Grenopbygningen mangler stadigt detaljering – en bedre taper/mindre og mindre stammetykkelse fra rod til skudspids. For at undgå at den yderste del af grenene bliver for kraftige knibes skudspidserne så tidligt, at det kan gøres ned fingrene



















Området omkring snitfladen skal bearbejdes. Det ser ikke rigtigt ud med en så stor fortykkelse fra skuden. Dette gøres ved en fortykkelse af stemmen i overgangen til kronen fx ved at tvinge grenene sammen mod centrum af stammen. En teknik jeg ikke har den store erfaring med



















Der arbejdes fortsat med synliggørelse og detaljering af overfalde rødder.

En af de mange opgaver jeg ser frem til i det tidlige forår……………………………